Kali Gandali

Kali Gandaki Trekking



Kali Gandaki vallei


De tocht loopt langs de boorden van de Kali Gandaki rivier. Het is een lichte trek over goede paden De tocht van Pokhara naar Muktinath voert door het dal van de Kali Gandaki, de diepste kloof ter wereld. Het diepste punt van de vallei ligt in Tatopani. De afstand tussen dit dorp en de omringende toppen (Dhaulagiri en Annapurna)bedraagt zo maar eventjes 6.900m.Hoogtepunten zijn: de warmwaterbronnen van Tatopani, panorama vanop Poon Hill met zicht op Dhaulagiri- en Annapurnamassieven en het heiligdom van Muktinath.






De vertrek- en retourdatum kan je zelf bepalen daarna maken we een offerte rekening houdend met de duur van de tocht en het aantal deelnemers


Moeilijkheidsgraad: zie info moeilijkheidsgraad






Vliegtuigmaatschappijen: Qatar Airways, Etihad Airlines en Turkish Airways


DAG TOT DAG BESCHRIJVING


Heen- en terugreis


Voor sommige tochten zijn er meerdere vertrekdata voorzien, hierdoor kan het zijn dat de reizigers vòòr of na de trekking enkele dagen in Kathmandu verblijven. Deze tijd kunnen ze nuttig gebruiken om een bezoek te brengen aan de bezienswaardigheden van de Kathmanduvallei. De dag tot dag beschrijving omvat dus alleen de trekking.


DAG 01 - Kathmandu (1.400m) - Pokhara (900m)


Het duurt een ganse dag om de +/- 200Km tussen Kathmandu en Pokhara te overbruggen. De "Pritvi Highway" , een door de chinezen aangelegde en geasfalteerde weg kronkelt mee met de Trisuli rivier. Onderweg vloeit deze laatste samen met de Marsyandi die haar oorsprong heeft in het Annapurnamassief. Pokhara ligt ongeveer 500m lager dan Kathmandu. Het is hier dan ook warmer. Deze stad is, zoals een Engelse schrijver ooit schreef, het aards paradijs; enerzijgds is dit het gelegen aan de boorden van het Phewa meer omringd met bananebomen en anderzijds ligt de prachtige Macchupuchare met zijn eeuwig besneeuwde top op enkele kilometers afstand.


DAG 02 - Pokhara (900m) - Naudanda Phedi(1.425m)


Na Pokhara komen we voorbij het Tibetaanse vluchtelingenkamp van Hyangja. Ons eerste kamp wordt opgeslagen in Naudanda Phedi(1.425m).


DAG 03 - Naudanda Phedi(1.325m) - Birethanti (1.037m)


Na een stevig ontbijt starten we met onze eerste stapdag. Het pad stijgt geleidelijk naar Naudanda (1.425m), een dorpje met een schitterend uitzicht op het Phewa meer, de Machhapuxhhare of vissestaart en de Annapurna.We lopen in drie uur naar Lumle, waar een Brits landbouwproject voor voormalige Gurkha-soldaten is gevestigd. Chandrakot (1.565m), iets verderop gelegen, staat bekend om de fraaie uitzichten.Na dit dorpje gaat het steil naar beneden naar de boorden van de Modi Khola (Khola= rivier). We volgen een tijdje de rivier en steken ze over in Birethanti (1.037m), een welvarend dorp.


DAG 04 - Birethanti (1.037m) - Ulleri (2.073m)


Het wordt vandaag onze eerste echte klimdag. We lopen een tijdje langs de boorden van de Bhurungdi rivier, en klimmen door een bos via Hille naar Tirkhedungha (1.577m). Een steile klim over ontelbare trappen brengt ons in het Magardorp Ulleri (2.073m)


DAG 05 - Ulleri (2.073m) - Ghorepani (2.855m)


Onze eerste kilometers gaan door eenbos richting Banthani (2.307m). Het eindpunt van deze dag wordt Ghorepani (2.855m), een soort wildwestdorp dat voornamelijk uit lodges bestaat. De naam van het dorp betekent letterlijk "paardwater". Deze nederzetting is een drenkplaats voor de muilezelcaravanen die met rijst, suiker en kerosine van Pokhara naar Jomosom trekken, om met zout en yakwol beladen terug te keren. Vanaf dit dorp loopt er ook een pad door het bos naar het Gurungdorp Ghandrung. Wie een prachtig uitzicht wil hebben op het majestueuse Dhaulagiri- en Annapurnamassief en de Kali Gandaki kloof moet zeker de zonsopgang meemaken vanop "Poon Hill" (3.030m). Dit is het hoogste punt op onze weg tussen Pokhara en Jomosom.


DAG 06 - Ghorepani (2.855m) - Tatopani (1.189m)


Door het rododendronbos dalen we via Chitre (2.316m) af naar Sikha (1.920m). In de omgeving van dit Magar-dorp zijn de gevolgen van de ontbossing, zoals erosie en aardverschuivingen, goed te zien. Het pad gaat vanaf Ghara omlaag naar de Kali Ghandaki. We steken de rivier over en komen in Tatopani (1.189m). De warmwaterbronnen aan de rivier, waaraan het dorp de naam Tatopani (= heet water) dankt, zijn prima geschikt voor het losmaken van de vermoeide spieren.


DAG 07 - Tatopani (1.189m) - Ghasa (2.012m)


Vanaf hier volgen we de loop van de Kali Gandaki. Het pad stijgt via Dana en Kabre naar Ghasa (2.012m). Op het laatste traject vernauwt het dal zich spectaculair. De dorpen tussen Ghasaen Jomosom worden bewoond door Thakali's. Deze ondernemende bevolkingsgroep heeft zich in de loop der jaren tot ver buiten hun woongebied, het dal van de Kali Gandaki, verspreid en neemt in de handel een vooraanstaande positie in.


DAG 08 - Ghasa (2.012m) - Tukuche (2.591m)


Vanuit Ghasa klimmen we vandaag +/- 500m.Via het uitgestrekte dorp Lete met een fantastisch zicht op de Dhaulagiri komen we in Kalopani (2.560m).Langs de pitoreske dorpjes als Larjung en Khobang lopen we naar Tukuche (2.591m), ŽŽn van de belangrijkste Thakali-dorpen in het dal van de Kali Gandaki. Tot het midden van deze eeuw was dit dorp een vooraanstaand centrum voor de handel in Nepalees graan en Tibetaans zout. Op bepaalde dagen in de maanden oktober-december voeren lama's van het klooster van Tukuche maskerdansen op.


DAG 09 - Tukuche ((2.591m) - Jomosom (2.713m)


Het wordt vandaag een rustige wandeling naar Jomosom(2.713m). Opvallend hoe het landschap en klimaat op dit traject veranderen. We komen nu aan de noordkant van de Himalaya, in de regenschaduw. Het wordt kouder en droger en er waait soms een harde wind. Het landschap wordt woester.Onderweg passeren we Marpha (2.667m) een leuk dorpje en een belangrijke producent van groente en fruit. Jomosom (2.713m), het centrum van het Mustang District, heeft een airstrip, een klein ziekenhuis, een bank en een aantal goede lodges. Dit is het laatste Takhali-dorp op de route: de bewoners van de meer noordelijke streken zijn van Tibetaanse afkomst.


DAG10 - Jomosom (2.713m) - Muktinath (3.802m) - Jomosom (2.713m)


De mensen die zich fisiek goed voelenkunnen vandaag een bezoek brengen aan Muktinath. De tocht via Jharkot naar Muktinath voert door een droog en kaal gebied, dat deel uitmaaklt van de Tibetaanse hoogvlakte. Muktinath (3.802m) is een heilige plaats voor hindoes en boeddhisten. De belangrijkste bezienswaardigheid is een oud en vervallen heiligdom waar water en vuur, in de vorem van een bron en een eeuwige vlam (aardgas), samenkomen.De bevolking gelooft dat Brahma, de schepper, persoonlijk voor dit wonder verantwoordelijk is. Tijdends volle maan in augustus-september komen duizenden pelgrims naar Muktinath voor een groot festival. Zij die de trip naar Muktinath te ver of te vermoeiend vinden kunnen een uitstap maken naar Kagbeni of kunnen rustig in Jomosom rondkuieren.


DAG 11 - Jomosom (2.713m) - Pokhara (900m) - Kathmandu (1.400m)


Het wordt vandaag een zeer mooie en spectaculaire bergvlucht. Het opstijgen van de landingsstrip van Jomosom zorgt al omiddellijk voor de nodige animatie. De vlucht is dan ook erg afhankelijk van de weersomstandigheden, dat is ook de reden dat twee reserve dagen hebben voorzien.


Naar top


Terug lijst trekkingen